Mięso i składniki marynaty:
-1 łyżka grubo pokrojonego czosnku,
-1 łyżka grubo pokrojonego imbiru,
-1 centymetrowe plastry polędwiczki wieprzowej,
-3 łyżki japońskiego wina do gotowania mirin,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-3 łyżki słodkiego sosu sojowego.
Mięso przekładamy do miseczki i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1 godzinę.
Pozostałe składniki dania:
-chińska kapusta pak choy,
-1 opakowanie (100g) grzybów enoki,
-3 cebulki dymki pokrojone w 2 centymetrowe kawałki,
-1 puszka grzybów shitake,
-mieszanka sosów (2 łyżki jasnego sosu sojowego i 3 łyżki sosu ostrygowego),
-1 łyżka drobno siekanego imbiru,
-1/2 łyżeczka chilli w płatkach,
-1 łyżka drobno siekanego czosnku.
W woku na 3 łyżkach oleju podsmażamy przez 30 sekund imbir, chilli i czosnek. Następnymi składnikami będą grzyby, a po minucie cebulka dymka. Wlewamy sos i 200ml zimnej wody z rozpuszczoną 1 łyżką skrobi z tapioki.
Gdy płyn się zagotuje i zgęstnieje odstawiamy woka z ognia. Możemy przygotować teraz mięso i kapustę pak choy. Polędwiczki grillujemy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, a pak choy blanszujemy we wrzątku przez 30 sekund.
Odsączamy kapustę z wody i wykładamy na całą powierzchnię talerza. Na środek układamy ryż, w koło smażone grzyby z sosem, na brzegu talerza pokrojone w plasterki polędwiczki.
|