Kaczka osiem skarbów to danie podawane w Chinach z okazji szczególnych wydarzeń lub świąt a najczęściej podczas obchodów Nowego Roku. Do jej przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki:
-1 kaczka (ok. 2kg),
Farsz:
-60g kandyzowanych chińskich śliwek,
-100g nasion lotosu, moczonych w wodzie przez 24 godziny,
-200g surowej, lekko wędzonej szynki,
-3 łyżki siekanej cebulki dymki,
-4 duże grzyby shitake ,moczone i pokrojone w kostkę,
-1 szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego,
-1/2 łyżeczki soli,
-2 łyżki suszonych krewetek, moczonych i posiekanych,
-1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-2 żółtka,
-1 łyżeczka oleju sezamowego.
Składniki farszu łączymy ze sobą.
Kaczkę dokładnie myjemy, usuwamy szyjkę i zaszywamy powstały otwór . Papierowym ręcznikiem wycieramy kaczkę do sucha. Rozgrzewamy w woku 1 litr oleju w którym smażymy kaczkę na złoty kolor, często ją przewracając.
Wyciągamy kaczkę z woka i odsączamy z nadmiaru oleju. Lekko solimy i nadziewamy ciasno farszem. Nadmiar farszu możemy przełożyć do żaroodpornych naczyń które wraz z kaczką umieszczamy w formie do pieczenia.
Do umieszczonej w foremie kaczki wlewamy 700ml wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę o 20-30 stopni. Kaczkę często polewamy wodą z formy a gdy zbytnio odparuje uzupełniamy ją. Pieczemy kaczkę ok.40-50 minut, do momentu aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Po wyciągnięciu kaczki z formy, układamy ją na talerzu. Pozostały sos przelewamy do małego garnka. Doprowadzamy sos do wrzenia i zagęszczamy skrobią z tapioki. Wlewamy sos do talerza i możemy już podać naszą kaczkę osiem skarbów. Palce lizać
|