Bardzo smaczne danie, powstałe z połączenia smażonej piersi z kaczki z sosem pomarańczowym. Ze względu na użyte do sosu składniki smak jest bardzo złożony i oryginalny, a krótki (ok. 30min) czas przygotowania tego dania jest jego dodatkowym atutem.
Składniki sosu na dwie piersi z kaczki:
-2 łyżki sosu rybnego,
-2 łyżki octu ryżowego,
-6 łyżek wina ryżowego mirin,
-1 łyżeczka siekanego imbiru,
-2 gwiazdki anyżu,
-1 laska wanilii,
-skórka starta z jednej pomarańczy,
-2 łyżki cukru palmowego,
-1 łyżeczka siekanej papryczki chilli,
-200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
Wszystkie składniki sosu podgrzewamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
W tym czasie przygotujemy kaczkę. Skórę która znajduje się na piersi nacinamy w kratkę. Wcieramy w nią trochę soli i pieprzu i na krótko odkładamy. Smażymy na patelni bez tłuszczu zaczynając od strony gdzie znajduje się skórka. Gdy się zarumieni przekręcamy na drugą stronę. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz. Odkładamy ją na 5 minut w ciepłe miejsce.
Pierś z kaczki kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy przecedzonym przez sitko sosem. Podajemy z ryżem jaśminowym lub z smażonym makaronem z warzywami. Smacznego!
|