Smażone piersi z kaczki z sosem z tamaryndu.
Marynata do kaczki:
-2 łyżki siekanego imbiru,
-1 łyżka słodu ryżowego (można zastąpić go miodem),
-2 łyżki tajskiego sosu sojowego tuong gia vi,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-2 piersi z kaczki.
Sos:
-5 łyżek sosu z tamaryndu,
-150ml bulionu z drobiu,
-1 łyżka tajskiego sosu sojowego tuong gia vi,
-1 łyżeczka skrobi z tapioki.
Składniki marynaty łączymy ze sobą. Zanurzamy w niej piersi kaczki i odkładamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i kładziemy mięso skórą do dołu. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ wytopi się ze skóry w dostateczna ilości. Smażymy z dwóch stron aż pierś będzie jasnobrązowa.
Przekładamy mięso na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Po tym czasie wyciągamy piersi kaczki z piekarnika i przekładamy na deskę aby ,,odpoczeło". Teraz możemy przyrządzić sos. Do małego garnka wlewamy sos z tamaryndu, bulion z kurczaka i sos tuong gia vi. Doprowadzamy płyn do wrzenia i zagęszczamy skrobią z tapioki. Kroimy pierś kaczki w plasterki i układamy na talerzu w towarzystwie ryżu i blanszowanej kapusty pak choy lub kapusty pekińskiej.
|