Kitakata ramen to jeden z trzech najpopularniejszych stylów tej zupy w Japonii. Pozostałe to Sapporo ramen i Hakata ramen. Ramen ten od 1927 roku serwowany był w małej restauracji Kitakata w Fukushimie. Jego pomysłodawcą był emigrant z Chin Ban Kinsei. Chociaż dzisiaj restauracja już nie istnieje styl ten przetrwał do naszych czasów. Powstało wiele odmian tej zupy a jednym z nich to Uma-Kara. Jest to dość pikantny, jednak zapewniający idealną równowagę smaków ramen.
Producent: IGARASHI SEIMEN
Składniki: MAKARON: mąka pszenna, woda, regulatory kwasowości: E501, E500, E399, E452, E450, sól. BAZA DO ZUPY: sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól), oleje roślinne (ryżowy, sezamowy), sól, hydrolizowane białko ziemniaczane, cukier, wzmacniacze smaku: E621 i E635, chilli w proszku, przyprawy, modyfikowana skrobia kukurydziana, barwnik E150a, mąka ryżowa.