Dania tego nie znajdziemy w menu tajskich restauracji w Polsce, Europie czy USA. Jednak w kraju z którego pochodzi jest bardzo popularne i często można je spożyć lub kupić na wynos od ulicznych sprzedawców. Potrzebujemy tylko odpowiednio ugotowanego kurczaka i ryż, oraz gotowy sos http://delikatesyazjatyckie.pl/khao-350g-p-2338.html , który jest niezbędnym składnikiem tego dania. Aby przyrządzić to danie w domu musimy rozpocząć od ugotowania kurczaka (całego kurczaka z którego usuwamy kawałki tłuszczu, nadmiar skóry i skrzydełka) z takimi składnikami jak:
-kilka liści pandanu,
-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
-4 duże ząbki czosnku,
-2 plastry imbiru,
-4 korzenie kolendry.
Do gotowania ryżu potrzebujemy:
-1 drobno pokrojoną czerwoną cebulę,
-1 łyżkę drobno pokrojonego czosnku,
-kawałki skóry i tłuszczu z kurczaka,
-kilka liści pandanu,
-2 szklanki ryżu jaśminowego.
Wszystkie składniki oraz kurczaka wkładamy do garnka i wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 minut.
Wyłączamy źródło ciepła i czekamy przez 40-50 minut aż bulion prawie ostygnie.
W tym czasie możemy podsmażyć kawałki skórek i tłuszcz z kurczaka do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
Na wytopionym tłuszczu podsmażamy czosnek i cebulę. Zawartość patelni przekładamy do garnka w którym będziemy gotować ryż. Bardzo dobrym dodatkiem będą także liście pandanu, które dodatkowo wzbogacą smak ryżu. Ugotowany ryż wykładamy na półmisek, a na jego wierzchu układamy kawałki kurczaka. Sos możemy podać w małej miseczce. Dobrym dodatkiem będą, także plasterki świeżego ogórka.
|