Składniki:
-6 sztuk kapusty bok choy baby,
-600g surowych krewetek 31/40,
-1 czerwona i 1 zielona papryka pokrojona w 2 centymetrowe kawałki,
-2 łyżki czosnku drobno pokrojonego,
-1 łyżeczka płatków chilli,
-2 łyżki drobno pokrojonego imbiru,
-8 krążków pokrojonych plastrów ananasa,
-200g skrobi z tapioki
-2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sos
-250ml soku z ananasa
-3 łyżki octu czarnego,
-3 łyżki filipińskiego sosu z banana,
-2 łyżki wina do gotowania,
-2 łyżki sosu ostrygowego
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-2 łyżki cukru trzcinowego,
-1 łyżkę skrobi z tapioki.
Składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Marynujemy krewetki w 2 łyżkach jasnego sosu sojowego i odkładamy je na 30 minut. Po tym czasie skrobię z tapioki łączymy z taką ilością wody aby powstało gładkie ciasto. Dodajemy krewetki i mieszamy, aby dokładnie pokryły się ciastem. Smażymy w woku partiami. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Na pozostałym oleju przez 2 minuty smażymy czerwoną i zieloną paprykę. Gdy będzie miękka wyciągamy je z woka. Odlewamy większość oleju pozostawiając ok 30ml. W nim podsmażamy czosnek i imbir. Dokładamy wcześniej usmażoną paprykę, pokrojonego ananasa i kawałki bok choy.
Po 15 sekundach smażenia wlewamy sos a gdy zacznie wrzeć i zgęstnieje, dokładamy chrupiące krewetki. Szybko mieszamy aby pokryły się sosem i natychmiast wykładamy danie na półmisek.
Podajemy z ryżem.
|