Grillowane krewetki w tajskim czerwonym curry. Aby je przygotować musimy przygotować następujące składniki:
Sos:
-garść bazylii tajskiej,
-1 łyżeczka czerwonego curry,
-1 łyżeczka płynnego cukru palmowego, lub ½ krążka
-2 łyżki masła,
Marynata:
-1 łyżka czerwonego curry,
-3 łyżki sosu rybnego,
-sok z 1 limetki,
Nasz główny składnik:
-całe lub same ogonki dużych, surowych krewetek.
Składniki na marynatę łączymy ze sobą. Wkładamy krewetki i dokładnie mieszamy, aby całe pokryły się marynatą. Odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy w niej krewetki.
Wystarczy smażyć po 2 minuty z każdej strony i pamiętajmy, że krewetki nie wymagają długiej obróbki termicznej. Jeżeli będziemy smażyć je zbyt długo stracą swoje walory smakowe, a mięso będzie twarde i mączyste. Ściągamy krewetki z ognia i na drugiej patelni podsmażamy czerwoną pastę curry i cukier palmowy. Gdy poczujemy wyraźny aromat przypraw znajdujących się w paście wlewamy sos rybny i dokładamy masło.
Na koniec garść zielonej tajskiej bazylii. Cały czas intensywnie mieszamy sos, żeby się nie przypalił. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą a sos będzie gładki wrzucamy jeszcze ciepłe krewetki. Intensywnie mieszamy aby dokładnie pokryły się sosem.
Wykładamy danie na półmisek i posypujemy drobnym szczypiorkiem. Podajemy bez sztućców ponieważ krewetki obieramy palcami a powiedzenie ,,palce lizać” dokładnie pasuje do tego dania.
|