Składniki:
-200g polędwicy wieprzowej, marynowanej w 2 łyżkach jasnego sosu sojowego i 1łyżki skrobi z tapioki,
-500ml bulionu drobiowego,
-50g groszku cukrowego,
-1/2 brokuła podzielonego na różyczki,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 siekana papryczka chilli,
-3 łyżki jasnej pasty z żółtej fasoli,
-100g namoczonego makaronu ryżowego 10mm,
-1 łyżka sosu rybnego,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżka cukry palmowego.
Makaron ryżowy odsączamy z wody i płuczemy pod bieżącą wodą, aby pasma makaronu nie kleiły się ze sobą. Smażymy makaron w woku , do którego wcześniej wlaliśmy 5 łyżek oleju. Musimy bardzo intensywnie mieszać, aby nie przykleił do ścianek patelni. Gdy makaron będzie chrupiący, wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Odlewamy połowę oleju a na reszcie smażymy czosnek i chilli. Dokładamy pastę z żółtej fasoli i podsmażamy do momentu aż zacznie intensywnie pachnieć.
Wrzucamy mięso i smażymy aż się zetnie. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy brokuły, które gotujemy przez 3 minuty. Ostatnim składnikiem będzie groszek cukrowy.
Zaraz po jego dodaniu możemy zagęścić sos 1 łyżką skrobi z tapioki, rozpuszczoną w 30ml zimnej wody. Gdy danie doprowadzimy ponownie do wrzenia i zgęstnieje, wykładamy na talerz na którym znajduje się wcześniej usmażony makaron.
|