Oryginalny przepis na klasyczne pochodzące z prowincji Syczuan danie, kurczak Kung Pao.
Marynata do kurczaka:
-2 łyżki stołowe wina do gotowania Shao Xing,
-1 łyżka skrobi z tapioki,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego.
Składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładamy 600g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w kostkę. Mięso marynujemy minimum 30 minut.
Pozostałe składniki dania:
-1/2 szklanki orzeszków ziemnych,
-6 cebulek dymek pokrojonych w 1,5 centymetrowe kawałki,
-12 suszonych papryczek chilli,
-2 łyżki pasty Toban Djan ,
-2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
-1 łyżeczka skrobi z tapioki,
-1 łyżka czarnego octu,
-1 łyżka drobno siekanego czosnku,
-2 łyżki stołowe wina do gotowania Shao Xing,
-1 łyżkia cukru palmowego,
-1 łyżka drobno siekanego imbiru.
Pierwsze składniki dania to czosnek i imbir, które podsmażamy w woku na 4 łyżkach oleju. Po 30 sekundach dodajemy suszone papryczki chilli, a po minucie mięso z kurczaka.
Najważniejszą sprawą podczas smażenia mięsa, jest utrzymanie jak najwyższej temperatury w woku. Jest to niezbędne aby jak najszybciej zamknąć powierzchnię mięsa skrobią z tapioki, użytą do marynowania mięsa. Po 4-5 minutach dokładamy dymkę i orzechy. Składniki sosu mieszamy ze sobą i na koniec wlewamy do dania.
Intensywnie mieszamy, a gdy składniki dania pokryją się sosem, danie jest gotowe. Podajemy kurczaka z cienko pokrojonym szczypiorkiem, listkami kolendry i ryżem jaśminowym.
|