Dla dwóch osób potrzebujemy:
-300g mięsa z udek lub piersi kurczaka,
-150g lekko podgotowanej fasolki szparagowej,
-80g surowej papryki,
-2 ząbki drobno siekanego czosnku,
-1 posiekana papryczka chilli,
-200ml zimnego bulionu drobiowego,
-1 płaska łyżka skrobi z tapioki lub kukurydzianej,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżka sosu sojowego słodkiego.
Marynata do mięsa:
-1 małe roztrzepane jajko,
-5 łyżek sosu sojowego,
-1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej lub z tapioki.
Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone na kawałki mięso drobiowe zanurzamy w marynacie i odstawiamy na 1 godzinę. Na głębokim oleju przez 2 minuty smażymy warzywa.
Wyławiamy je cedzakiem i wykładamy na ręcznik papierowy. W tym samym oleju smażymy mięso. Po 3-4 minutach wyciągamy jeden kawałek i po przecięciu sprawdzamy czy jest usmażony wewnątrz. Gdy mięso jest gotowe, wyławiamy je z oleju.
Wylewamy z woka większość oleju a na jego reszcie podsmażamy czosnek i chilli. dodajemy warzywa i mięso, a po 30 sekundach wlewamy bulion rozrobiony ze skrobią, sosem ostrygowym i sos sojowym słodkim. Doprowadzamy do sos do wrzenia, a gdy zgęstnieje danie wykładamy na talerze. Podajemy z ryżem.
|