Prosto z Chin gotowe, słynne danie pochodzące z prowincji Shaanxi położonej w środkowej części Chin. Nazwa pochodzi od wyjątkowego szerokiego i długiego makaronu biang biang. Uważany jest za jeden z ośmiu cudów Shaanx, razem ze słynną Terakotową Armią Pierwszego Cesarza z dynastii Qin. Wcześniej danie to było podstawowym posiłkiem ubogich mieszkańców wsi z powodu krótkiego czasu i prostoty jego przygotowania. Szeroki makaron doskonale łączy się z pikantnymi sosami i dodatkami takimi jak: olej z chilli, olej sezamowy, sos sojowy, czarny ocet, czosnek, świeże chilli. Często do dania dodaje się mięso wołowe, jagnięcinę lub kurczaka.
Producent: BAIJIA
Składniki: makaron 80g (mąka pszenna 60%, woda, skrobia ziemniaczana, stabilizator E1442, olej palmowy), olej 24g (olej palmowy, olej rzepakowy, chilli 1,8%, czarny sezam, zioła, pieprz suczuański 0,2%, szalotka, imbir, aromat chilli 0,2%, olej sezamowy, esencja, barwnik E160c), przyprawa w proszku 6g (sól, wzmacniacz smaku E621 i E635, cukier, maltodekstryna, ekstrakt drożdzowy, imbir w proszku, ocet w proszku), ocet w proszku 5g (ocet fermentowany, środek konserwujący E260, kwas spożywczy E330.