Składniki niezbędne do przygotowania makaronu Dan Dan:
-2 saszetki z 3 znajdujących się w opakowaniu,
-5 bok choy baby,
-300g mielonej wieprzowiny,
-250g chińskiego makaronu pszennego,
-2 szalotki pokrojone w kostkę,
-60g prażonych orzeszków ziemnych,
-500ml bulionu drobiowego.
Mieloną wieprzowinę smażymy na patelni przez 3 minuty. Dokładamy szalotki, które smażymy razem z mięsem następne 3 minuty.
Rozsuwamy zawartość patelni na boki a na środek wykładamy zawartość dwóch saszetek. Sos podsmażamy aż poczujemy jego aromat. Łączymy z mięsem i wlewamy 100ml bulionu drobiowego.
Gdy część bulionu odparuje , zagęszczamy danie odrobiną skrobi z tapioki. W garnku gotujemy makaron pszenny, gdy jest gotowy za pomocą cedzaka wyciągamy makaron. W pozostałym wrzątku blanszujemy przez 1 minutę pokrojoną na cztery części kapustę bok choy. Przyszedł czas na połączenie wszystkich składników. Na środku miski układamy makaron a na jej brzegu blanszowaną kapustę. Ma środek kładziemy usmażone mięso a do miski wlewamy gorący bulion drobiowy. Składniki posypujemy świeżo prażonymi orzeszkami.
|