Danie o ciekawym smaku, w orientalnym stylu, dzięki zastosowaniu chińskiej pasty chilli z czarną fasolą Laoganma.
Składniki potrzebne do przyrządzenia czterech porcji tego smacznego dania:
-250g ugotowanego makaronu mie,
-400g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek),
-po 1 łyżce siekanego czosnku i imbiru,
-1 łyżeczka siekanej papryczki chilli lub pieprzu syczuańskiego,
-2 pokrojone drobno cebulki dymki,
-100g pokrojonych kasztanów wodnych,
-garść prażonych orzeszków ziemnych,
-3-4 łyżki pasty Laoganma.
W woku podsmażamy krótko imbir, czosnek i chilli. Dokładamy mieloną wieprzowinę i smażymy aż zmieni kolor z czerwonego na szary.
Przekładamy mięso do miski. Do woka wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy pozostałe warzywa. Wkładamy mięso i pastę Laoganma, krótko podsmażamy, a na koniec dokładamy makaron.
Energicznie mieszamy całą zawartość, aby składniki dania się dobrze połączyły. Wykładamy makaron do misek. Posypujemy danie prażonymi orzeszkami ziemnymi.
|