Do przygotowania małży w tajskim stylu w sosie pomidorowym potrzebujemy:
-1kg małży
-70ml oliwy z oliwek,
-1/2 szklanki drobno posiekanej szalotki,
-2 łyżki siekanego czosnku,
-świeża pietruszka,
-2 łyżki pasty chilli z bazylią tajską,
-3 łyżki przecieru pomidorowego,
-2 szklanki wytrawnego białego wina,
-2 łyżki sosu rybnego.
Smażymy na oliwie czosnek i cebulę. Dodajemy pastę chilli z bazylią, pietruszkę, przecier pomidorowy i sos rybny.
Wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy ze sobą . Wlewamy wino i gotujemy sos przez 5 minut. Dodajemy małże, gotujemy pod przykryciem 4 minuty od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
Małże wykładamy na talerz i obficie polewamy sosem. Podajemy z ryżem lub pszennym pieczywem.
|