Przepis dla trzech osób na danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan to Mapo Tofu. Do przygotowania niezbędne jest tofu oraz mielone mięso wołowe lub wieprzowe. Oczywiście możemy pominąć mięso, wtedy danie będzie miało typowo wegetariański charakter. Składniki dania to:
-250g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
-600g tofu,
-zielone części dwóch cebulek dymek pokrojone w plasterki,
-białe części dwóch cebulek dymek pokrojone w plasterki,
-6 pokrojonych grzybów shitake,
-gotowy sos do dania Mapo Tofu.
Tofu kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą, lekko posoloną wodą i odstawiamy na 10 minut. Na trzech łyżkach oleju podsmażamy białe części cebulki dymki. Kiedy się zeszkli, dokładamy mięso , krótko podsmażamy, jak zmieni kolor na szary, wyciągamy mięso z patelni.
W tej samej patelni podsmażamy grzyby shitake. Następnie wyciskamy zawartość trzech saszetek (jedna saszetka na porcję) znajdujących się w opakowaniu gotowego sosu. Podsmażamy sos na dużym ogniu.
Gdy uwolni się jego fantastyczny zapach dokładamy tofu i wlewamy ok. 750ml gorącej wody. Następnym składnikiem będzie wcześniej podsmażone mięso. Dusimy danie przez 5 minut, na koniec zagęszczamy 1 łyżką skrobi z tapioki rozpuszczonej w 30ml zimnej wody.
Danie nakładamy na talerz i posypujemy zielonymi częściami cebulki dymki.
|