Do upieczenia chlebka naan wykorzystaliśmy grilla opalanego węglem drzewnym, ale doskonale do tego celu nadaję się zwykła kuchenka gazowa lub elektryczna.
Do przyrządzenia 8 naanów potrzebujemy:
-500g mąki chapati,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-25ml syropu kukurydzianego,
-25ml oleju,
-łyżkę soli,
-8g suchych drożdży,
-200ml jogurtu.
Syrop kukurydziany i drożdże rozpuszczamy w 100ml letniej wody. Gdy zaczną ,,rosnąć” po ok. 10-15 minutach wlewamy roztwór do miski z mąką, olejem, jogurtem, proszkiem do pieczenia i solą. Wyrabiamy ciasto ręką dolewając letnią wodę lub dosypując mąkę do momentu aż będzie miękkie i sprężyste. Smarujemy oliwą miskę od środka, przekładamy do niej ciasto i przykrywamy wilgotną ściereczką. Miskę wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 40 stopni C.
Możemy zdradzić pewien kulinarny sekret. Ciasto na pizzę, chleb czy drożdżowe bułki doskonale wyrasta w piekarniku. Najpierw podgrzewamy do temperatury 40-50 stopni C. Taka temperatura jest za wysoka do wyrastania ciasta, dlatego po osiągnięciu nastawionej temperatury wyłączamy podgrzewanie piekarnika, ale nie wyłączamy żarówki znajdującej się w nim. Po wsadzeniu ciasta do wyrośnięcia ciepło żarówki podtrzyma nam temperaturę w okolicach 30-35 stopni C. Pozwalamy naszemu ciastu zwiększyć swoją objętość około dwukrotnie. Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek. Dzielimy go na 8 kawałków. Posypujemy mąką i rozwałkujemy je na kształt podłużnego placka. Posypujemy go siekanym szczypiorkiem i czosnkiem i wałkiem wciskamy te składniki w placek.
Stalową patelnię kładziemy na ruszt. Gdy się mocno nagrzeje układamy na jego powierzchnię placek i pieczemy aż jego spód lekko się zarumieni. Tak samo postępujemy z jego drugą stroną. Ściągamy chlebek z patelni i smarujemy go z dwóch stron rozpuszczonym klarowanym masłem.
Opiekamy go jeszcze raz na ruszcie, tym razem bezpośrednio, bez patelni. Trwa to bardzo krótko i musimy uważać aby nie przypalić naszego chlebka. Dzięki temu zabiegowi naany nabierają dodatkowego smaku i aromatu.
Doskonale smakują same, ale są także świetnym dodatkiem do dań curry. Gorąco polecamy.
|