Marynowane tofu: dubu-jangajji. Specjalność kuchni koreańskiej. Można podać je jako przystawkę lub jako danie główne w towarzystwie ryżu lub makaronu. Dzięki marynacie może być przechowywane w lodówce do kilku tygodni.
W pierwszej kolejności musimy przygotować marynatę:
-250ml sosu sojowego,
-70ml octu ryżowego,
-400ml wody,
-3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki,
-1 jabłko pokrojone w plasterki,
-2 łyżki cukru.
Wszystkie składniki marynaty gotujemy ok. 10 minut. Podczas gotowania możemy dołożyć kilka grzybów shitake, które doskonale uzupełnią smak dania.
Tofu ok. 700g kroimy w kostkę 2x2x2cm i podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy je na ręcznik papierowy, aby obciekło z nadmiaru tłuszczu.
Gdy marynata i tofu ostygnie, na dno szklanego pojemnika wkładamy połowę tofu, przykrywając warstwą surowej cebuli pokrojonej w plasterki. Powtarzamy tę czynność jeszcze raz, a na zakończenie zalewamy całą zawartość pojemnika marynatą.
Tofu smakuje najlepiej po minimum 24 godzinnym marynowaniu.
|