Jeon- ciekawe danie, które w Korei spożywane jest jako przystawka lub danie główne. Jest bardzo podobne do naszych naleśników, z tą różnicą, że na nasze naleśniki nakładamy dodatki po jego usmażeniu, a w wersji koreańskiej składniki mieszane są z ciastem przed smażeniem. Dziś proponujemy przyrządzenie tego dania z krewetkami i warzywami. Ogonki krewetek smażymy na patelni ok. 2 minuty w towarzystwie siekanego czosnku i chilli. Ciasto do naleśników przygotowujemy z oryginalnej gotowej mieszanki. Aby otrzymać jednego naleśnika musimy 125g mieszanki rozpuścić w 200ml zimnej wody.
Do ciasta dodajemy siekany szczypiorek i pokrojoną cebulkę dymkę. Na rozgrzaną patelnię z krewetkami wlewamy ciasto i smażymy do czasu aż spód naleśnika zacznie się rumienić. Obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Gotowy naleśnik podajemy w całości lub pokrojony w małe kwadraty z sosem sojowym do maczania.
|