Bun Cha Gio- wietnamskie sajgonki z makaronem.
Przepis na 4 porcje:
- 20 sajgonków (przepis podany wcześniej lub gotowe mrożone)
-200g makaronu sojowego.
Bulion:
- 500 ml wody,
- 100 ml sosu rybnego,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 50 ml octu ryżowego,
- 50 ml soku z limonki,
- posiekana papryczka chilli,
- drobno posiekane 2 ząbki czosnku,
- pół marchewki pokrojonej w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki bulionu łączymy i lekko podgrzewamy. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Makaron sojowy vermicelli zalewamy gorącą wodą i moczymy 20 minut. Odsączamy i przepłukujemy letnią wodą. Na talerzu układamy pięć sajgonków, makaron sojowy i liście kolendry. Każdy biesiadnik otrzymuje miseczkę z bulionem, do którego nakłada sobie małe porcje makaronu i pokrojonego sajgonka wraz z ziołami. Po dokładnym namoczeniu w sosie możemy rozkoszować się tym wspaniałym daniem.
Wszystkim amatorom wietnamskiego Bun Cha Gio życzymy smacznego.
|