Na dwie porcje potrzebujemy:
-300g polędwiczki wieprzowej,
-pół marchewki pokrojonej w słupki,
-2 cebulki dymki pokrojone w cienkie paski,
-1/2 papryczki chilli pokrojonej w paseczki,
-1 łyżeczka siekanego czosnku i imbiru,
-skrobia z tapioki.
Składniki sosu:
-5 łyżek sosu sojowego,
-5 łyżek wina ryżowego,
-2 łyżki octu ryżowego,
-2 łyżki sosu sojowego słodkiego,
-1 łyżka skrobi z tapioki.
Marynata do mięsa:
-3 łyżki sosu sojowego,
-3 łyżki wina ryżowego,
-1 łyżeczka sambal oelek.
Mięso kroimy w cienkie plasterki i marynujemy w mieszaninie sosu sojowego, wina ryżowego i sambal oelek przez minimum 1 godzinę. Następnie kawałki mięsa obtaczamy w skrobi z tapioki. Smażymy mięso w gorącym oleju na jasnozłoty kolor. Wykładamy je na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru oleju. W woku na malej ilości oleju krótko (ok. 1min) smażymy warzywa. Wlewamy wymieszany sos i doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos będzie gęsty dokładamy polędwiczki. Szybko idokładnie mieszamy tak, aby całe mięso było obtoczone w sosie. Musimy zrobić to szybko, żeby chrupiąca panierka nie stała się miękka. Wykładamy na talerz lub półmisek, posypujemy prażonym sezamem. Podajemy z ryżem.
|