Na cztery porcje potrzebujemy:
-300g polędwiczek wieprzowych i 300g mięsa z udek kurczaka pokrojonych na 3-5mm plasterki,
-12 możliwie jak najszerszych, cienko pokrojonych plasterków boczku.
-8 patyczków do szaszłyków
Marynata:
-100ml sosu hoisin
-50ml sosu sojowego,
-1 łyżeczka pasty sambal oelek,
-1 łyżeczka siekanego czosnku.
Marynujemy polędwiczki i mięso z kurczaka minimum dwie godziny.
Na plasterkach boczku układamy po jednym kawałku każdego z rodzajów mięs i ciasno zwijamy boczek, tworząc zgrabne rolki. Nabijamy po trzy rolki na dwa patyczki od szaszłyka i grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie.
Obracamy często roladki, aby równomiernie opiekły się na jasno brązowy kolor, a boczek był chrupiący. Ściągamy mięso z patyczków i wykładamy je na półmisek, przykryty warstwą zielonej sałaty. Oczywiście do środka przed pieczeniem możemy dołożyć inne składniki, takie jak: cienkie paski marchewki, dymki lub wędzonej słoniny.
Życzymy smacznego.
|