Sałatka z ogórkiem i wakame
Bardzo zdrowa i smaczna sałatka pochodząca z kuchni japońskiej sałatka z wakame.
Składniki
-15g glonów wakame,
-1 ogórek,
-2 łyżki sosu sojowego,
-2 łyżki octu ryżowego,
-1 łyżka cukru,
-białe ziarna sezamu.
Glony zalewamy gorącą wodą i moczymy 30 min. Przelewamy je jeszcze raz letnią wodą i odstawiamy do ocieknięcia. Ogórki kroimy na pół usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski długości ok. 5cm i grubości 3-4mm. Zasypujemy je solą i odstawiamy na 30min. Odlewamy wodę i płuczemy je dwa razy, Odciskamy dłońmi z nadmiaru wody. Sos sojowy, ocet i cukier lekko podgrzewamy tak aby tylko rozpuścić cukier. Polewamy sosem warzywa, dokładnie je mieszamy i podajemy posypane ziarnami sezamu.
|