Przepis na dwie osoby.
Marynata do mięsa:
-3 łyżki sosu sojowego,
-3 łyżki oleju,
-1 łyżka mąki z tapioki.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
Dwie piersi z kaczki pokrój w cienkie plastry i włóż do marynaty na co najmniej 1 godz.
Przygotuj warzywa:
-3 cebulki dymki,
-1/4 czerwonej papryki,
-1 papryczka chilli.
-1 łyżeczka siekanego imbiru
Cebulkę pokrój na odcinki pięciocentymetrowe a paprykę i chilli w cienkie paski.
Sos:
-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
-3 łyżki wina ryżowego,
-1 łyżka octu ryżowego,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżka słodkiego sosu sojowego,
-1 łyżeczka mąki z tapioki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
W woku rozgrzej 2 szklanki oleju i smaż kaczkę ok. 3-4min. Wyciągnij cedzakiem mięso a w woku zostaw 3 łyżki oleju w którym przez 1 minutę smaż imbir. Włóż paprykę, białe części dymki i chilli a po 1 minucie resztę cebulki. Po ok. 30 sekundach włóż kaczkę, wlej sos, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Podawaj z ryżem jaśminowym.
|