Składniki na dwie osoby:
-1/2kg kalmarów,
-1/2 litra mleka,
-panierka panko,
-panierka tempura,
-1 rozmącone jajko,
-sól i pieprz.
Tuby kalmarów dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, szczególnie wewnątrz, wypłukując resztki wnętrzności. Kalmary kroimy w krążki, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem.
Moczymy je około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sałatki i panierkę. Odsączamy kalmary z mleka, solimy i pieprzymy, a następnie obtaczamy w panierce tempura w celu osuszenia. Zanurzamy krążki w rozmąconym jajku, a następnie w panierce panko. Smażymy w głębokim oleju, aż panierka przysmaży się na jasnobrązowy kolor. Podajemy z trzema sosami: chilli słodko-kwaśnym, sosem ostrygowym i majonezem wymieszanym z sosem Sriracha oraz z zestawami dowolnych surówek.
|