OSTRYGI A LA ROCKEFELLER
OSTRYGI A LA ROCKEFELLER
OSTRYGI A LA ROCKEFELLER
Składniki niezbędne do przyrządzenia 2 porcji :
-8 dużych ostryg,
-200g śmietany 35% tłuszczu,
-1 szklanka (200ml) startego parmezanu,
-100g świeżego szpinaku,
-1 szklanka (200ml) panierki panko,
-1 łyżeczka siekanego czosnku,
-1 łyżeczka łagodnej musztardy,
-1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
Na lekko podsmażonym czosnku w 1 łyżce oliwy podsmażamy krótko szpinak.
Otwieramy 8 ostryg uważając aby jak najmniej ulać płynu znajdującego się wewnątrz muszli. Płyn wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy mięso ostryg do garnka i krótko (ok. 1 minuty) blanszujemy je w płynie. W tym czasie do naczynia do zapiekania wsypujemy sól w ilości niezbędnej do utworzenia 3-4 milimetrowej solnej warstwy. Wypłukane głębsze połówki muszli układamy na warstwie soli. Wyciągamy z płynu ostrygi i układamy je w muszlach.
Czas na przygotowanie sosu, którym wypełnimy muszle. Do rondelka wlewamy powoli śmietanę, energicznie mieszając aby połączyła się z płynem po gotowaniu ostryg. Na małym ogniu gotujemy sos przez ok. 3-5 minut, aby płyn się zredukował. Dodajemy musztardę, pieprz, ok. 3/4 szklanki startego parmezanu oraz szpinak. Mieszamy aby ser się rozpuścił i wszystkie składniki połączyły się ze sobą.

Gęstym sosem napełniamy muszle, które posypyjemy grubą warstwą mieszanki panko i reszty parmezanu.                                                                                                                                                               Zapiekamy ostrygi w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni C do momentu aż panko i ser się zarumieni.

 

 

 

 

 

 

 

 



Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024