Smażone banany (chien chuoi) to deser powszechnie znany w kuchni Azji Południowo-Wschodniej i na subkontynencie indyjskim. Danie to jest łatwe do wykonania w domu i często sprzedawane jest na przydrożnych straganach i restauracjach. Duże, słodkie i chrupiące kawałki banana to idealna przekąska lub deser. Aby panierka była puszysta, jednocześnie chrupiąca należy użyć oryginalnej wietnamskiej panierki firmy VINH THUAN wykonanej w 100% z naturalnych składników.
Przepis na smażone banany lub inne cienko pokrojone, długie kawałki innych owoców np: ananasów, mango lub naszych gruszek:
–340g mąki rozpuścić w 340ml wody i 20g cukru i dobrze wymieszać (aby wzmocnić smak, można dodać ekstrakt z wanilii i czarny sezam),
-odstawić ciasto na 15 minut,
–w tym czasie banany obieramy i kroimy na pół,
-wkładamy do foliowej torebki i za pomocą dwóch desek do krojenia ściskamy do grubości ok. 8-10mm,
-w patelni rozgrzewamy olej,
–banany kładziemy na płaską, dużą łyżkę i zanurzamy w cieście,
-smażymy z dwóch stron do momentu aż banany będą złotobrązowe,
-owoce wykładamy na ręcznik papierowy na około 2-3 minuty aby ostygły i pozbyły się nadmiaru oleju.
Producent: VINH THUAN
Składniki: mąka pszenna 60%, skrobia kukurydziana 27%, skrobia ryżowa 13%