Pasanjeok to koreańskie danie składające się z pasków wołowiny połączonej z chrupiącymi i zdrowymi warzywami, usmażone w cieście. Do jego przyrządzenia potrzebujemy wołowego rostbefu pokrojonego w paski o przekroju ok. 12x12mm i długości 16cm. Na takiej samą długość kroimy cebulki dymki, pokrojone w ćwiartki marchewki i szparagi (my użyliśmy zielone łodygi selera naciowego). Blanszujemy we wrzącej wodzie marchew i seler przez 2 minuty.
Dokładamy dymkę i wszystko razem gotujemy jeszcze 1 minutę. Składniki nabijamy na krótkie bambusowe patyczki do grillowania. Zanurzamy je w cieście naleśnikowym i smażymy na oleju kilka razy przewracając.
Gdy ciasto się zarumieni przekładamy na półmisek. Wyciągamy patyczki i polewamy danie pikantnym majonezem i sosem kabayaki. Smacznego
|