PIECZONY TURBOT W LIŚCIU BANANOWCA
PIECZONY TURBOT W LIŚCIU BANANOWCA
PIECZONY TURBOT W LIŚCIU BANANOWCA
Składniki dania:
-1/2 cytryny pokrojonej w plasterki,
-5cm kawałek imbiru pokrojonego na 2-3mm plasterki,
-1 trawa cytrynowa pokrojona na podłużne plasterki,
-1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
-1 łyżeczka soli,
-kilka gałązek świeżej kolendry,
-1 patroszony turbot ok. 1kg lub inna świeża ryba,
-1 liść bananowca. 
Sos Nuoc Cham do ryby:
-200ml wody,
-70ml wody,
-70ml sosu rybnego,
-70 g cukru,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 łyżeczka drobno pokrojonej czerwonej papryczki chilli. 
Wszystkie składniki sosu mieszamy z wodą do momentu, aż rozpuści się cukier.
Ponieważ turbot jest rybą z gatunku flądrokształtnych, dlatego górna jej część pokryta jest grubą skórą z kostnymi wyrostkami. Z tego względu solenie i przyprawianie ryby wykonujemy tylko w jej dolnej, białej części. Na godzinę przed pieczeniem nacinamy skórę wzdłuż ości i posypujemy rybę solą i pieprzem. Następnie układamy na jej powierzchni plasterki cytryny, imbiru i trawy cytrynowej oraz posypujemy kolendrą. Rybę układamy na liściu bananowca. Owijamy liściem rybę, a rogi liścia zawijamy i spinamy wykałaczkami.
Wstawiamy rybę do piekarnika i pieczemy  przez 20 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Po tym czasie upieczoną rybę odwijamy z liścia bananowca. Usuwamy wszystkie przyprawy i delikatnie, za pomocą dwóch widelców filetujemy rybę.
Uzyskamy w ten sposób cztery smaczne porcje turbota. Mięso podajemy z cytryną i sosem słodko-kwaśnym z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.  


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024