Składniki niezbędne do przygotowania pikantnych i chrupiących skrzydełek w tajskim stylu:
-700g skrzydełek z kurczaka,
-1 opakowanie tajskiej marynaty do skrzydełek,
-35ml wody.
Pozostałe składniki:
-100g skrobi z tapioki
-200 ml słodko-ostrego sosu chilli.
-sos majonezowy.
Skrzydełka oczyścić i wysuszyć. Wymieszać całą zawartość marynaty z wodą i połączyć ze skrzydełkami. Mięso odstawić na 2 godziny. Zamarynowane skrzydełka dzielimy na dwie porcje.. Część układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez 25-30 minut.
Drugą część przekładamy do woreczka ze skrobią i energicznie potrząsamy. Obtoczone w skrobi z tapioki smażymy partiami na głębokim oleju do momentu, aż będą jasnobrązowe. Odsączone z nadmiaru oleju przekładamy do miski i polewamy sosem chilli.
Mieszamy, aby całe pokryły się sosem. Wykładamy na talerz i podajemy w towarzystwie pieczonych w piekarniku skrzydełek, do których doskonale pasuje sos majonezowy. Smacznego.
|