POLĘDWICA Z INDYKA W SOSIE Z TAMARYNDU
POLĘDWICA Z INDYKA W SOSIE Z TAMARYNDU
POLĘDWICA Z INDYKA W SOSIE Z TAMARYNDU
Składniki do przyrządzenia 2 porcji dania:
-300g pokrojonej na małe kawałki polędwicy z indyka.
Marynata do mięsa:
-2 łyżki stołowe skrobi z tapioki lub skrobi kukurydzianej,
-1 surowe jajko,
-1 łyżka oleju z chilli,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżka sosu rybnego.
Pozostałe składniki:
-1 łyżka siekanego imbiru,
-2 łyżki siekanej czerwonej papryczki chilli,
-2 łyżki siekanego czosnku,
-100ml bulionu z kurczaka,
-1 łyżka cukru z trzciny cukrowej,
-2 łyżki sosy rybnego,
-3 łyżki tajskiej pasty z tamaryndu,
-2 cebulki dymki pokrojone pod kątem na 1,5 centymetrowe kawałki,
-100g kiełków sojowych,
-2 młode kapustki bok choy, pokrojone na duże kawałki. 
Po wymieszaniu składników marynaty do mięsa, dokładamy kawałki polędwicy z indyka łącząc je z marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie smażymy mięso w woku aż zmieni kolor na jasnobrązowy i będzie chrupiące (dzięki skrobi z tapioki). Wykładamy usmażone mięso na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Na małej ilości świeżego oleju  smażymy w przez 30 sekund siekany imbir, czosnek i chilli. Dokładamy twarde części bok choy, a po 2 minutach ich liście i kiełki.
Te składniki nie wymagają długiego smażenia dlatego po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki. Po doprowadzeniu do wrzenia zagęszczamy warzywa skrobią z tapioki lub skrobią kukurydzianą, którą wcześniej rozrabiamy z małą ilością zimnej wody.  
Wykładamy usmażone warzywa na półmisek a na warzywach układamy jeszcze ciepłe mięso z indyka. Podajemy z ryżem jaśminowym. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024