Do przyrządzenia dania potrzebujemy świeżej wypatroszonej ryby. My użyliśmy pstrąga, którego chyba najprościej dostać w całości. Rybę dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Solimy ją minimalną ilością soli i obkładamy plasterkami imbiru i cebuli.
Odkładamy rybę na 30 minut, aby przeszła smakami warzyw. W tym czasie przygotowujemy sos, którego podstawowym składnikiem będzie pokrojony w słupki imbir, krótko podsmażony w dwóch łyżkach oleju. Wlewamy po 100ml wina ryżowego i sosu sojowego. Gdy płyn się zagotuje dodajemy dwie łyżki cukru palmowego i łyżkę oleju sezamowego. Gotujemy przez chwilę, ściągamy sos z ognia i odstawiamy, aby się "przegryzł".
Na półmisku, w odstępach pięciocentymetrowych, układamy na przemian kawałki trawy cytrynowej i cebulki dymki. Na wierzch kładziemy pstrąga. Ważne jest, aby ryba nie dotykała powierzchni talerza. Przekładamy półmisek wraz z rybą do wcześniej przygotowanego garnka, w którym znajduje się podwyższenie na talerz i ok. 1 centymetr wrzącej wody.
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy rybę osiem minut. Ostrożnie wyciągamy półmisek przy użyciu dwóch ręczników, wylewamy płyn, który zgromadził się na dnie i usuwamy wszystkie kawałki imbiru, cebuli i trawy cytrynowej spod pstrąga. Rybę polewamy ciepłym sosem i dekorujemy cienkimi paskami cebulki dymki i papryki chilli.
Ryba w połączeniu z drobno pokrojonymi świeżymi warzywami i aromatycznym sosem uzyskuje naprawdę niespotykany i fantastyczny smak. Zachęcamy do spróbowania!
|