RYBA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
RYBA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
RYBA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
Aby usmażona dorada, którą użyliśmy do tego dania, wyglądała na talerzu tak jak na zdjęciu, musimy ją odpowiednio przygotować. Oczyszczoną z łusek rybę patroszymy i usuwamy głowę. Nacinamy rybę równolegle do kręgosłupa, nie przecinając jej zupełnie (tniemy od głowy do ogona, zatrzymując nóż tuż przed ogonem). Wycinamy kręgosłup i pozostałe ości.
Oczyszczone z ości mięso nacinamy nożem co 1cm wzdłuż (w kierunku głowa-ogon), uważając aby nie przeciąć skóry. Następnie wykonujemy poprzeczne cięcia także co 1cm starając się ustawiać nóż pod kątem.  
Marynujemy rybę wraz z głową w marynacie składającej się z białka, 1 płaskiej łyżeczki soli, 50ml wina ryżowego do gotowania i szczypty mielonego białego pieprzu. Odstawiamy doradę na 30 minut,  w tym czasie przygotujemy smaczny sos słodko-kwaśny. Składa się on z:
-100ml łagodnego sosu chilli z bananem,
-200ml wody,
-60ml octu ryżowego,
-2 łyżek cukru palmowego,
-1 płaskiej łyżeczki soli,
-150g drobno pokrojonych warzyw.
Podsmażamy sos chilli na łyżce oliwy. Dolewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki sosu. Gotujemy wszystko razem ok 5 minut a po tym czasie sos zagęszczamy skrobią z tapioki.
Gasimy ogień i wracamy do naszej ryby. Wyjmujemy ją z marynaty i obtaczamy w skrobi z tapioki lub kukurydzianej. Panierujemy dokładnie, tak aby skrobia dostała się pomiędzy nacięte kawałki mięsa.
Smażymy rybę w głębokim oleju zaczynając od polewania filetów gorącym olejem. Gdy pod wpływem temperatury skóra zacznie się skręcać do wewnątrz zanurzamy całą rybę w oleju. Nie zapominamy oczywiście o usmażeniu głowy którą także wcześniej panierujemy. Gdy ryba zacznie się rumienić wyciągamy ją z oleju i osączamy na ręcznikach papierowych.
Na półmisek okładamy warstwę makaronu a na niej doradę wraz z głową. Oblewamy obficie sosem i podajemy. Do wykonania tego dania możemy użyć praktycznie każdą rybę. W ramach próby przygotowaliśmy także  naszego rodzimego okonia. Widoczny jest na ostatnim zdjęciu na owalnym półmisku. Smakował wyśmienicie i również pięknie się prezentował. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024