Smażony homar w azjatyckim stylu dla 2 osób.
Składniki:
-1 homar ok 750-1000g,
-50g skrobi z tapioki,
-3 cebulki dymki pokrojonej w 3cm kawałki,
-5 łyżek mirinu,
-3 suszone papryczki chilli,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-30g grubo pociętego imbiru,
-1 łyżeczka soli,
-2 łyżki siekanego czosnku.
Homara pozbawiamy głowy. Korpus i ogon za pomocą tasaka kroimy wzdłuż ciała na dwie części.. Tak samo postępujemy ze szczypcami.
Po podzieleniu skorupiaka na mniejsze kawałki, solimy i obsypujemy go skrobią z tapioki.
Smażymy mięso porcjami na głębokim oleju i wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Na 3 łyżkach świeżego oleju podsmażamy czosnek, imbir i chilli. Gdy czosnek się zarumieni, dokładamy cebulkę dymkę i po 30 sekundach kawałki homara. Króciutko wszystko smażymy intensywnie mieszając. Dolewamy sos sojowy i mirin, a gdy mięso pokryje się sosem wykładamy na półmisek.
Podajemy z ryżem lub grzankami.
|