Khao Phad Pu to tajski smażony ryż z mięsem z kraba. Na 3-4 porcje potrzebujemy:
-1 kraba brązowego (ok. 1,2kg)
-2 surowe jajka,
-4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego,
-2 łyżki sosu rybnego,
-1 łyżka cukru z trzciny cukrowej,
-2 łyżki sosu sojowego,
-4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,
-1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
-1 łyżka siekanego czosnku.
W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 litry wody. Dodajemy ½ szklanki soli i wkładamy kraba do garnka. Gotujemy kraba ok. 17 minut (15 minut na 1kg + 1 minutę na każde 100g wagi kraba). Po tym czasie wyciągamy z wrzątku. Gdy krab ostygnie możemy zabrać się do wydobycia mięsa. Ponieważ proces ten zabiera trochę czasu, proponujemy obejrzenie filmu w którym przedstawiono ten proces www.youtube.com/watch?v=tpQBwxv6s7I.
Podzieliśmy mięso :
1.Miseczka górna lewa. Znajduje się w niej osiem nieobranych nóg kraba ze smacznym mięsem. Specjalnie nie wydobyliśmy z nich mięsa, ponieważ stanowią doskonałą ozdobę gotowego dania. Oczywiście na koniec skorupy zostały rozbite, a mięso skonsumowane.
2. Miseczka górna prawa to tak zwane masło kraba. Smakosze wyjadają je z pancerza,mocząc w nim pszenne pieczywo. My wykorzystamy je jako dodatek do smażonego jajka.
3. Miska dolna lewa. Znajduje się w niej mięso wydobyte z korpusu kraba.
4. Miska dolna prawa, pełna mięsa ze szczypiec.
Gdy uporamy się z krabem, możemy przystąpić do przyrządzenia naszego dania. W woku na dwóch łyżkach oleju podsmażamy czosnek. Rozbijamy dwa jajka i smażymy je energicznie mieszając, aby powstały drobne kawałki.
Dokładamy masło kraba i łączymy z jajkami. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez 1 minutę, nie zapominając o intensywnym mieszaniu.
Następnym składnikiem będzie białe mięso skorupiaka, a po wymieszaniu z ryżem dokładamy pozostałe składniki dania: sos rybny i sojowy, cukier, szczypiorek i pieprz.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki i wykładamy danie na talerze w towarzystwie zielonego ogórka, pomidorów, sałaty i limetki. Możemy użyć także korpusu kraba jako pojemnik na danie.
Szczerze polecamy.
|