Składniki:
-3 cebulki dymki pokrojone na plasterki,
-1 marchewka pokrojone w cienkie paski,
-150g grzybów shimeji lub innych grzybów,
-5 łyżek japońskiego wina do gotowania mirin,
-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 centymetrowe plastry tofu.
Kostkę tofu kroimy na 1 centymetrowe plastry, które podsmażamy na złoty kolor. Wyciągamy je z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Na pozostałym oleju podsmażamy czosnek, paski marchewki i cebulkę dymkę. Każdy ze składników z jednominutowym odstępem.
Następnie dokładamy smaczne grzyby shimeji lub inne, które podsmażamy przez trzy minuty. Na koniec do patelni wlewamy mirin i sos sojowy.
Doprowadzamy płyn do wrzenia a gdy trochę odparuje zawartość patelni wykładamy na plastry ciepłego jeszcze tofu. Podajemy z kilkoma listkami świeżej kolendry. Smacznego.
|