Składniki:
-1kg szczypiec kraba,
-50g skrobi z tapioki,
- 2 łyżki sosu rybnego,
-2 posiekane cebulki dymki,
-1 łyżka płatków chilli,
-2 łyżki siekanego czosnku.
-5 łyżek wina do gotowania,
-5 łyżek octu ryżowego czarnego,
-5 łyżek ketchupu z pomidorów,
-1 łyżka cukru palmowego,
- zielone części cebulki dymki.
Szczypce kraba myjemy pod bieżącą wodą. Za pomocą drewnianego tłuczka lub zwykłego młotka delikatnie kruszymy ich skorupę. Przekładamy do foliowego worka i dosypujemy skrobię z tapioki. Zamykamy worek i energicznie nim potrząsamy, aby szczypce pokryły się mąką. Smażymy w woku przez cztery minuty na rozgrzanym oleju.
Dodajemy siekaną dymkę, cukier, ketchup, czosnek i chilli. Podsmażamy te składniki ze szczypcami przez 1 minutę. Wlewamy pozostałe składniki i przykrywamy woka pokrywką.
Dusimy danie przez trzy minuty. Wykładamy szczypce na talerz i podajemy posypane szczypiorkiem.
|