Składniki niezbędne do przygotowania szczypiec kraba z mlekiem kokosowym:
-1 kg szczypiec kraba,
-1 czerwona cebula pokrojona w bardzo grubą kostkę,
-200ml mleka kokosowego,
-2 łyżki sosu rybnego,
-1 łyżka pasty Prik Pao,
-4 łyżki chińskiego wina do gotowania Shao Xing,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 łyżeczka płatków chilli,
-1 łyżka siekanego imbiru.
Do woka wlewamy 2 łyżki oleju, na którym podsmażamy czosnek, imbir i chilli. Dokładamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
W między czasie za pomocą małego młotka lub tłuczka do kotletów ,kruszymy szczypce. Uważamy, aby pancerz nie odpadł od mięsa. Tak przygotowane szczypce dokładamy do woka. Smażymy przez ok. 5 minut, intensywnie mieszając. Pod koniec tego czasu dokładamy pastę prik pao i wlewamy mleko kokosowe.
Gdy płyn zacznie wrzeć gotujemy wszystko jeszcze przez 3 minuty .Podajemy z ryżem.
|