Strona
Składniki na 2-3 porcje:
-1 kg świeżych szczypiec kraba,
-1 łyżka jasnego sosu sojowego,
-1 łyżeczka skrobi z tapioki lub kukurydzianej,
-1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-4 łyżki sosu śliwkowego,
-4 łyżki sosu chilli z ananasem,
-100ml wina do gotowania SHAO XING,
-5 ząbków grubo pokrojonego czosnku,
-4 centymetrowy kawałek grubo pokrojonego imbiru,
-4 cebulki dymki,
-2 grubo pokrojone papryczki chilli.
Szczypce kraba myjemy i za pomocą młotka do kotletów rozbijamy ich skorupy, ale tak aby nie odpadły od mięsa. Białe części cebulek dymek pokrojonych w czterocentymetrowe kawałki smażymy przez 2 minuty w woku w towarzystwie oliwy, czosnku, imbiru i chilli.
Po tym czasie dodajemy szczypce kraba, wlewamy sosy i wino do gotowania.
Doprowadzamy do wrzenia i na dużym ogniu gotujemy całość przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy nadmiar płynu odparuje, dodajemy zielone części cebulki dymki.
Wykładamy szczypce na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu jaśminowego.
|