Smaczne, utrzymane w tajskim stylu danie, którego głównymi składnikami są krewetki i szpinak wodny. Dla dwóch osób potrzebujemy:
-200g szpinaku wodnego,
-10 surowych ogonków z krewetek (16-20),
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-3 łyżki sosu rybnego,
-1 łyżkę cukru palmowego,
-5 ząbków czosnku,
-1 dużą ostrą papryczkę.
Szpinak myjemy i kroimy na pięciocentymetrowe kawałki. Czosnek i chilli rozgniatamy w moździerzu. Do woka wlewamy 2 łyżki oleju i gdy będzie już gorący dokładamy czosnek i chilli.
Po minucie smażenia dokładamy krewetki, które smażymy 3 minuty. Po tym czasie wkładamy szpinak wodny, sosy i cukier.
Mieszając, smażymy wszystkie składniki jeszcze przez 2 minuty. Wykładamy na talerz i natychmiast podajemy z ryżem jaśminowym.
|