Aksamitna i niesamowicie smaczna zupa Tom Kha Kai to chyba najbardziej znana tajska zupa. Aby ją przyrządzić potrzebujemy:
-10 pomidorków koktajlowych,
-800ml mleka kokosowego,
-100g groszku cukrowego,
-400g pokrojonego na małe kawałki kurczaka,
-50g cukru palmowego,
-50ml soku z limetki,
-1 zestaw (250g) mrożonych tajskich warzyw: galangal, papryczki chilli, trawa cytrynowa i liście kafiru,
-łyżka bulionu drobiowego w proszku,
-1 puszka grzybów shitake.
Galangal kroimy w plastry i w towarzystwie pozostałych mrożonych składników gotujemy przez 30 minut w 600ml wody. Przelewamy wywar przez sito i dokładamy mleko kokosowe, kurczaka, bulion i grzyby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy składniki przez 10 minut.
Następnymi składnikami będą: groszek cukrowy i pomidorki. Gotujemy je 1 minutę jednocześnie doprawiamy zupę sokiem z limetki i sosem rybnym. Podajemy w miseczkach w towarzystwie zielonych liści kolendry.
|