Do przygotowania vongole alla spaghetti z azjatycką nutą dla dwóch osób potrzebujemy:
-30ml oliwy z oliwek,
-1 łyżeczkę siekanego czerwonego chilli,
-1 łyżkę natki pietruszki,
-1 łyżeczkę siekanego czosnku,
-100ml sake,
-400g vongoli,
-200g ugotowanego chińskiego makarony mie.
Podgrzewamy oliwę w mały garnku. Dodajemy małże i smażymy je przez 2 minuty. Jeżeli po tym czasie znajdziemy zamkniętą małż usuwamy ją z garnka.
Podsmażamy czosnek i chilli przez 1 minutę a po tym czasie dokładamy natkę pietruszki i wlewamy sake.
Dusimy wszystkie składniki pod przykryciem 2 minuty. Dokładamy makaron mie i dokładnie mieszamy go z zawartością garnka.
Wykładamy vongole z makaronem na talerze i natychmiast podajemy. Zapach i smak potrawy nie do opisania. Polecamy.
|