Wieprzowina z sosem hoisin i ostrygowym to dzisiejsza propozycja na smaczny obiad lub kolację w chińskim stylu. Jest to ciekawe połączenie mięsa z słodko-pikantnym i słonym smakiem sosów oraz chrupiącą kapustą bok choy.
Składniki dla dwóch osób:
-1 pokrojona na plasterki polędwiczka wieprzowa,
-2 łyżeczki siekanego czosnku,
-2 łyżeczki siekanego imbiru,
-2 kapusty bok choy,
-60ml wody wymieszanej z 1 płaską łyżeczką skrobi z tapioki,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-2 łyżki sosu hoisin,
-3 łyżki ryżowego wina do gotowania,
-2 cebulki dymki pokrojone na 1 centymetrowe kawałki.
Jedną godzinę przed przygotowaniem dania marynujemy całą polędwicę w 4 łyżkach jasnego sosu sojowego. W tym czasie rozdzielamy kapustę bok choy na pojedyncze liście i kroimy ich białe części na 2 centymetrowe, a zielone na 4-5 centymetrowe kawałki. Mięso po marynowaniu kroimy na plasterki. W woku w 3 łyżkach oleju z podsmażamy połowę czosnku i imbiru. Dokładamy polędwicę i smażymy ją ok. 4 minut ciągle intensywnie mieszając. Wyciągamy mięso cedzakiem i odkładamy w ciepłe miejsce.
Odlewamy nadmiar oleju i na minimalnej jego ilości smażymy cebulkę przez 1 minutę. Dokładamy najpierw białe, a po minucie zielone części kapusty.
Wlewamy sos ostrygowy, hoisin i wino ryżowe oraz pozostałą część czosnku i imbiru. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia. Zagęszczamy go dolewając wodę ze skrobią z tapioki, w takiej ilości, aby sos był gęsty. Ostatnim składnikiem będzie wcześniej usmażone mięso, które łączymy z powstałym daniem.
Ugotowany ryż jaśminowy wykładamy na talerz tworząc pierścień, w środek wkładamy nasze danie. Możemy dołożyć plasterki czerwonej papryczki chilli.
|