Przepis na Wietnamskie spring rolls i orzechowy sos Goi cuon
Przygotowanie dania rozpoczynamy od przygotowania sosu Goi cuon. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować:
-60g pasty z orzechów ziemnych,
-60g prażonych orzechów ziemnych,
-100ml bulionu drobiowego,
-50ml sosu hoisin,
-2 łyżki prażonej szalotki,
-1 łyżeczka cukru,
-2 łyżki drobno pokrojonej szalotki,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 papryczka chilli, drobno pokrojona.
W małym rondelku podsmażamy czosnek i szalotkę. Dodajemy sos hoisin, pastę z orzeszków i cukier. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy wszystkie składniki na małym ogniu do momentu, aż powstanie gładki sos.
Nalewamy sos do małych miseczek, posypując go prażoną szalotką, orzeszkami i chilli. Teraz zajmiemy się przygotowaniem spring rolls.
Składniki:
-grillowane, cienkie kawałki polędwiczki wieprzowej,
-makaron sojowy,
-papier ryżowy,
-liście sałaty,
-świeża kolendra,
-liście mięty,
-ogórek
-szczypiorek,
Moczymy papier ryżowy w letniej wodzie. Gdy będzie elastyczny, układamy go na płaskiej powierzchni. Na brzegu namoczonego papieru kładziemy liść sałaty, na sałatę makaron, paski ogórka i zioła .Zaczynamy zawijanie rolek od strony z sałatą.
Gdy dojdziemy do środka papieru ryżowego, dokładamy grillowane mięso, podwijamy boczne boki papieru ryżowego, układamy szczypior- jak na zdjęciu i kończymy zawijanie.
Podajemy nasze spring rollsy z gęstym sosem orzechowym. Smacznego
|