Składniki sosu:
-200ml soku z pomarańczy,
-2 łyżki wina do gotowania Shao Xing,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżka jasnego sosu sojowego,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
-1 łyżka cukru z trzciny cukrowej,
-2 łyżki ostrego sosy chilli sriracha,
Pozostałe składniki:
-300g wołowiny pokrojonej w plasterki i marynowanej w 3 łyżkach wina do gotowania i 3 łyżkach jasnego sosu sojowego,
-skórka z 1 pomarańczy pokrojonej w paseczki,
-4 cebulki dymki pokrojone w 3 centymetrowe kawałki,
-2 łyżki siekanego czosnku,
-1 łyżka fermentowanej czarnej fasoli,
-2 łyżki siekanego imbiru,
-nasiona sezamu.
Rozgrzewamy w woku 200ml oleju rzepakowego do temperatury 180 stopni C. Smażymy w nim kawałki wołowiny na jasnobrązowy kolor. Przekładamy usmażone mięso do miseczki i wylewamy zużyty olej. Do woka wlewamy 3 łyżki oleju arachidowego. Przez 30 sekund podsmażamy czosnek i imbir.
Dokładamy fermentowaną czarną fasolę, a po 30 sekundach skórki pomarańczy i kawałki cebulki dymki.
Wlewamy składniki sosu, a gdy się połączą doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos skrobią z tapioki rozpuszczonej w 30ml zimnej wody. Ostatnim składnikiem dania będzie wcześniej usmażone mięso, które wystarczy tylko podgrzać i połączyć z sosem.
Podajemy wołowinę w sosie pomarańczowym z brokułami gotowanymi na parze i z ryżem jaśminowym.
|