Składniki niezbędne do przygotowania dania dla 3-4 osób:
-1/2 kg świeżych małż,
-200g gotowanego ryżu jaśminowego,
-1 drobno pokrojona cebula,
-1 łyżeczka siekanego czosnku,
-1 łyżeczka zielonego chilli w oleju,
-1 łyżeczka siekanego galangalu,
-200g drobno pokrojonych surowych krewetek,
-2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,
-3 żółtka z ugotowanych na twardo jajek,
-3/4 szklanki panierki panko,
-3/4 szklanki startego parmezanu.
Przygotowanie dania rozpoczynamy od przygotowania małż. Sprawdzamy, myjemy i gotujemy je w wodzie (ok. 2 minuty) tak samo jak w wcześniej opisanych przepisach.
Wyciągamy małże z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni podsmażamy czosnek i galangal. Dokładamy krewetki i smażymy je trzy minuty.
Do miski wkładamy usmażone krewetki, cebulkę, szczypior i ryż. Składniki te mieszamy z sobą i dokładamy jeszcze ugotowane i roztarte widelcem żółtka.
Do każdej połówki muszli z małżem nakładamy farsz i układamy ją w półmisku do zapiekania na warstwie soli. Posypujemy małże mieszanką panko i parmezanu i wkładamy półmisek do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Podpiekamy aż panierka zmieni kolor na jasno brązowy. Podajemy natychmiast.
|