Baza do kimchi japońskiej firmy Kikkoman to uniwersalny sos, który w połączeniu z kapustą pekińską, białą rzodkwią i innymi warzywami stosowanymi do przyrządzenia tradycyjnego koreańskiego kimchi pozwoli przygotować szybką wersję tego dania bez długotrwałego kiszenia. Proponowana przez producenta proporcja, to 1kg kapusty pekińskiej i 150ml sosu. Jednak najważniejszą jego zaletą jest to, że można stosować go jako przyprawa do wielu dań kuchni koreańskiej. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych warzyw, smażonego makaronu i ryżu, sałatek i sosów. Wszędzie tam gdzie wymagany jest dodatek soku z tradycyjnego kimchi. Sos ten cieszy się, także dużą popularnością w Japonii gdzie często stosowany jest jako dodatek do dań smażonych i gotowanych. Z powodu żywego, czerwonego koloru i smaku stosowany jest, także jako element dekoracyjny do sushi w formie czystej lub w połączeniu z majonezem.
Producent: KIKKOMAN
Składniki: woda, pasta czosnkowa, syrop glukozowy, sól, zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok pomarańczowy, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5-rybonukleidy disodowe), czerwona papryka chilli (czerwona papryka chilli, granulowana czerwone chilli 2%), sos rybny (sardele, sól, cukier), skrobia modyfikowana, alkohol etylowy, barwniki (karmel, ekstrakt z papryki), hydrolizowane białko sojowe, ocet spirytusowy, bonito, bezglutenowy sos sojowy (woda, soja, sól, ocet spirytusowy), ekstrakt drożdżowy, imbir, algi brunatne w proszku, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa).