KASZA BULGUR 500g

KASZA BULGUR 500g
Cena 8,50 zł brutto
Parametry produktu
Waga produktu:
500g
Kraj pochodzenia:
Ukraina
Cena za 1 kg:
17.00
Waga produktu brutto:
520g
Wartości odżywcze
Opis produktu

Kaszę bulgur produkuje się z pełnego ziarna kilku różnych gatunków pszenicy, najczęściej z durum. Bulgur jest powszechnym składnikiem kuchni wielu krajów kuchni zachodnioazjatyckiej i basenu Morza Śródziemnego. W kuchni indyjskiej i pakistańskiej używany jest do przygotowania owsianki z mlekiem i cukrem lub pikantnej owsianki z warzywami i przyprawami. Może być stosowany jako dodatek do innych dań w taki sam sposób jak makaron lub ryż. Ormianie przygotowują kaszę bulgur jako pilaw w bulionie drobiowym lub gotowany z pomidorami, cebulą, ziołami i czerwoną papryką. Z drobno mielonej kaszki przygotowuje się sałatkę bulgur podobną do tabbouleh. Pozostałe składniki to pasta pomidorowa, świeże pomidory, ogórki, pietruszka i oliwa z oliwek. Na Cyprze bulgur znany jest jako poorkoori i używany jest do wytwarzania bulgur köftesi (kofta). Jest to rodzaj klopsików, których zewnętrzna skórka zrobiona jest z kaszy bulgur z dodatkiem mąki, oleju, soli i jajka. Wnętrze wypełnia się mielonym mięsem (wołowina lub wieprzowina), cebulą, pietruszką i przyprawami. Całe klopsiki smaży się w głębokim oleju. Istnieje również wegetariańska wersja kofty w której mielone mięso zastępuje się posiekanymi grzybami. Podobne danie można znaleźć w kuchniach krajów kuchni bliskowschodniej, południowo-kaukaskiej, południowoazjatyckiej, środkowoazjatyckiej i bałkańskiej.

Producent: TARGROCH

 

Składniki: kasza bulgur z przenicy durum 

Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.