Kishibori Shoyu to tradycyjny sos sojowy wyprodukowany przez firmę Takesan Company, która została założona na początku XX wieku przez Yoshiji Takebe. Produkowany jest z wysokiej jakości soi, pszenicy i soli morskiej suszonej na słońcu. Stosuje się tradycyjną rzemieślniczą metodę produkcji, polegającą na gotowaniu na parze ziaren soi, prażeniu pszenicy i ich fermentacji razem z wodą mineralną i solą. Fermentacja odbywa się w starych, używanych przez 100 lat beczkach z cydru. Ten powolny proces trwa przez 1 rok, co prowadzi do wytworzenia bardzo dużej liczby złożonych kwasów organicznych, dzięki którym uzyskuje sie głęboki smak i uzyskuje efekt umami. Najlepiej smakuje na surowo, ale można go również wykorzystać do przyprawiania dań gotowanych i smażonych. W przeciwieństwie do masowo produkowanych sosów sojowych, nie stosuje się środków chemicznych oraz alkoholi przyspieszających jego produkcję, ani konserwantów przedłużających jego trwałość. Kishibori Shoyu na koniec procesu dojrzewania jest filtrowany i pasteryzowany, a następnie butelkowany. Produkt dla prawdziwych smakoszy. Dzięki oryginalnemu opakowaniu doskonały na prezent dla takiej osoby.
Producent: TAKESAN COMPANY
Składniki: woda, soja, pszenica, sól.
|