Yakisoba to smażony cienki makaron pszenny z małymi kawałkami mięsa (wieprzowego lub drobiowego) i drobno pokrojonymi warzywami (kapusta, cebula, kiełki fasoli mung i marchewki). Charakteru i smaku daniu daje sos o tej samej nazwie. Gotowe danie podaje się z różnymi dodatkami takimi jak: aonori, beni shoga, katsuobushi czy japoński majonez. Yakisoba powstało na Okinawie gdzie po zakończeniu wojny amerykańsko-japońskiej w 1945 powstały bazy amerykańskie. Wojsko dostarczało miejscowym mieszkańcom produkty żywnościowe z których pomysłowi Japończycy stworzyli te danie. Bardzo szybko yakisoba upowszechniła się na terenie całej Japonii. Czasami makaron udon jest używany jako zamiennik dla cienkiego makaronu w stylu soba. Wtedy danie nosi nazwę yakiudon.
Producent: OTAFUKU
Składniki: woda, maltoza, cukier, sos sojowy (soja, woda, sól), biały destylowany ocet, pasta pomidorowa, skrobia modyfikowana kukurydziana, pasta cebulowa, przyprawy (zawiera seler), ekstrakt drożdzowy, pasta z jabłek, ekstrakt z marchwi, zagęstnik E415, ekstrakt cebulowy, grzyby shitake w proszku, czosnek w proszku, koncentrat soku daktylowego, cebula w proszku.